H I S T O R I E

Kunst fra Tranøy Galleri - den beste investering du kan gjøre

Scroll

Tranøy er forskjellig fra alt annet. Her er 53 innbyggere, stedet har 7 skjenke- og serveringssteder som er åpne om sommeren. Her er et nostalgisk hotell som heter Edvardas Hus, her er et vakkert pensjonat, Dorotheas Ly, i en ombygd låve, to kunstgallerier, et kapell med utsikten til Vestfjorden og Lofotveggen som altertavle og en privat etablert skulpturpark med tolv installasjoner av ulik og unik art; signaturer som for eksempel Harald Bodøgaard, Elmgren&Dragseth, Annelise Josefsen og Calina Pandele Yttredal for å nevne noen.

Tranøy har opplevd sin storhetstid på 1800-tallet som et et Clondyke i sildas tegn. Silda skapte vekst og blomstring, men silda forårsaket også falitt. Det ble stille på øya på slutten av 1800 og fram til neste storhetstid grep tak; De vakre gamle husene på Tranøy er vitner om tiden fra 1905 og fram mot 1940; stedet vokste sterkt etter at en begynte å skipe ut malm fra de de nord-svenske fjell i Narvik og de store skipene måtte loses trygt gjennom Vestfjorden. På det meste var det et trettitalls loser og losbåtmenn i tjeneste på Tranøy. Fra det øyeblikk kystlostjenesten ble flyttet til Lødingen, på andre siden av fjorden, gikk det igjen bratt nedover bakke, helt fram til 1990-tallet da kunsten gjorde sitt inntog.

Hver sommer kommer 10 til 12 000 kunstinteresserte mennesker forbi i den hektiske polarsommeren uten natt. Dette er det gode liv – midt i naturen er vi, midt inni kunsten, midt mellom mennesker som stopper opp litt, sanser, tenker etter og nyter.