H A M S U N
G A L L E R I E T

Kunst & ”Den Kystvendte Historien - Handel” & Thomas Kwam - "hamsunsession"

Hamsungalleriet er stedet for den gode opplevelsen av kunst og historie. Hvis Heimerhavna er hjertet av Tranøy, ligger galleriet midt i dette hjertet. Den blå kramboden som var Knut Hamsuns arbeidssted før bøkene og før Nobelprisen, ligger ved en slynget grusvei som fører ned til den hvite sandstranda, med nærhet til fjæra og havet, der det bruser, det suser, det synger av vind og naturens godhet rundt alle galleriets hjørner.

Åpning av galleriets sommerutstilling 2017 er lørdag 10. juni kl. 14. Det blir kaffe og en spesiell godbit samt en minikonsert.

Årets billedkunstnere er Thomas Kvam, Karl Erik Harr og Sigmund Lars Olsvik. Og vår keramiker er Totil Lønaas.

Om Thomas Kvam og “the hamsun-session”:

Knut Hamsun hos psykiater – pasientjournalen som kunstinstallasjon

 

Symbolene er sterke, fargene vidunderlige og samtidig tilbakeholdende, formene hvisker om hemmelighetene fra en terapeutisk setting, og skriften – om enn i stenografi – er lesbar og fremtredende. Å lage kunst, slik Thomas Kvam gjør det, handler vel så mye om å lete som å skape, å se etter nye åpninger inn imot virkeligheten, den virkeligheten, som i seg selv er like kontroversiell som den er trygg og velkjent.

Kunst skal bevege, berøre, bevirke, endre, åpne de lukkede dører, feie bort støvet i sjelens kroker. Dette, og mer til gjør Thomas Kvam’s malerier, som er del av Hamsungalleriets salgsutstilling denne sommeren. Kunsten får være kontroversiell der det er nødvendig. Det gir kunsten en del av sin berettigelse. Maleriene inneholder de upubliserte notatene fra Hamsun’s besøk hos psykiater Irgens Strømme i 1926. Kvam mener notatene fra psykoanalysen er den hellige gral i Hamsun-forskningen; omhyllet av mysterier. Opplev disse mysteriene i årets utstilling i Hamsungalleriet.

IMG_8920-kopi

Historie

I bilder og tekst fortelles den kystvendte historien – handel langs en karrig kyststripe gjennom hundrevis av år. Vi lar oss føre helt tilbake til vikingenes liv langs Hamarøy’s og Steigens strender, ser på den nord-norske båtbyggertradisjon, handelen langs leia og spesielt Tranøy som handelssted fram mot århundreskiftet 18-1900. Vi reflekterer næringslivets opp- og nedturer på Tranøy fram mot andre verdenskrig.

Galleriet har åpent alle syv dager i uken fra kl. 11.00 til kl. 18.00. Gratis inngang både her og på svabergutstillingen.

Gjennom året arrangeres utallige konserter; klassisk, viser eller jazz og blues-musikk. Alltid med renommerte musikere. Vi har etablert et godt samarbeid med Landsdelsmusikerne i Nordland, med Oscar Ensemble og med jazzlinja ved Norges utdannelsessteder for musikk.

Vin- og matkurs, gode kakeopplevelser til enhver tid og marked i advent. Konditor Klarer henter inspirasjon fra en lang familiær tradisjon med ”Zuckerbäcker” i Sveits og Østerrike.

I Pan’s Pub – i galleriets underetasje – kan du hver lørdag kveld mellom 21.00 og 01.00, så lenge sommerutstillingen varer komme så nært et godt irsk pub-liv som overhodet mulig. Hamsungalleriet har alle rettigheter.